Alimente care ne răcoresc pe caniculă

Fie că este din fructe, vanilie sau ciocolată, înghețata este o adevărată plăcere, mai ales pe timp de caniculă. Însă efectul ei este răcoros doar pe moment. Asta pentru că la aproximativ o oră după ce mâncăm o înghețată, temperatura corpului începe să crească.

Alimente care ne răcoresc pe caniculă Alimente care ne răcoresc pe caniculă Alimente care ne răcoresc pe caniculă
Sfaturi utile
PUB

Dr. Catrinel Macovei, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice: „Efortul energetic al corpului pentru a digera și metaboliza înghețata este destul de mare. Producând energie, teoria spune că se produce și o cantitate de căldură în organism, care nu ne răcorește și nu ne ajută să ne scădem temperatura corpului.”

Puteți în schimb să înlocuiți înghețata din magazine cu una făcută în casă. Puneți la congelator câteva fructe, iar după câteva ore le pasați în robotul de bucătărie. Veți obține o înghețată delicioasă și sănătoasă. În plus vă veți răcori, pentru că organismul nu depune eforturi mari pentru a digera fructele. Bineînțeles, puteți consuma fructele ca atare, mai ales dacă sunt bogate în apă și puțin reci.

Dr. Catrinel Macovei, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice: „De exemplu pepenele roșu, deși e dulce, are puține calorii, doar 5% glucide și multă apă, legumele cu frunze verzi care iarăși ajung până la 90% apă.”

Evitaţi alimentele prăjite!

Când este foarte cald afară, stați departe de tot ce înseamnă alimente grase şi prăjite, adică bogate în calorii.

Dr. Șerban Damian, nutriționist sportiv: „Pentru că organismul atunci când digeră și în special alimente grase, el accelereaaza metabolismul și degajă o parte din căldură.”

Nu evitați însă alimentele picante, precum ardeiul iute!

Dr. Șerban Damian, nutriționist sportiv: „Aceste alimente conțin o substanță, numită capsaicina, care determină vasodilatație la nivel periferic. Deci vasele de sânge se dilată, apare transpirația și de aici acea senzație de înroșire, de bufeu, de căldură și noi știm că transpirația este principalul mecanism prin care organismul nostru se răcorește.”

Gândiți-vă însă de două ori înainte de a bea o bere rece!

Dr. Catrinel Macovei, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice: „Berea, chiar dacă e rece, fiind bogată în alcool și glucide, de asemenea are același efect. Alcoolul produce o vasodilatație care împiedică răcorirea adecvată a pielii.”

Dr. Șerban Damian, nutriționist sportiv: „Apoi prin faptul că aceasta stimulează diureza și ne deshidratăm într-o oarecare măsură, având mai puțină apă în organism decât ar trebui, mecanismele de răcire nu funționeaza la parametri normali.”

Un ceai cald pentru o vară răcoroasă

Dacă vreți să vă racoriţi alegeți mai degrabă un ceai cald.

Dr. Șerban Damian, nutriționist: „Este o idee bună să consumăm atunci când e cald ceva cald, chiar dacă pe moment pare paradoxal, însă atunci când ceva cald ajunge în interiorul organismului determină mult mai rapid declanșarea mecanismelor de răcire. Vasodilatatia periferică cu sudorație și eliminarea căldurii. Un ceai cald, supă caldă, produce transpirație abundență în timp scurt și senzația de răcire.”

Este însă important ca atunci când mâncați ceva cald sau picant, aerul să fie unul uscat. Dacă este umiditate în atmosferă, nu o să vă racoriţi, pentru că transpirația nu se va evapora.

PUB
Da-ne un like pe FACEBOOK