Cum se masoara si ce sunt de fapt caloriile?

Fiecare eticheta a produselor de pe rafturile supermarketurilor ne arata cate calorii sunt inauntru. Stim ce este o calorie - cantitate de energie - dar cum se determina ce cantitate de energie iti va da un produs?

Cum se masoara si ce sunt de fapt caloriile? Cum se masoara si ce sunt de fapt caloriile? Cum se masoara si ce sunt de fapt caloriile?
Viata
PUB

Oare sunt hraniti sobolanii de laborator intai si sunt pusi apoi pe banda sa se vada cat de mult pot fugi?

Sa nu ne gandim la energia din mancare ca la energia folosita pentru exercitii fizice sau alergat. Corpul omenesc utilizeaza energia pe care o luam din mancare nu numai pentru miscare, ci si pentru digestie, pentru a metaboliza alimentele, pentru a repara sau a inlocui celulele, pentru cresterea unghiilor sau a parului, pentru a alimenta mii de reactii chimice incredibile si complexe care mentin totul echilibrat si in perfecta stare de functionare.

Drept dovada putem lua exemplul companiilor multimiliardare care au construit o adevarata industrie bazata pe produsele folosite in diete si reducere in greutate, utilizandu-se de prezentarea caloriilor in diferite forme.

O calorie, ca si termen, este utilizat de nutritionisti pentru a preciza cantitatea de energie necesara pentru a ridica temperatura unui Kilogram de apa cu 1 grad Celsius. “Caloria” utilizata de chimisti (c) reprezinta a mia parte din “caloria” utilizata de nutritionisti (C); dar cea din urma este rar folosita.

Oamenii spun ca exercitiile fizice “ard caloriile”. Aceasta este o afirmatie improprie, bineinteles. Energia nu se arde; nu ii poti da foc. Dar, ca si bucatar incepator inveti ca mancarea se poate arde. Energia dintr-o mancare se pierde cand mancarea este arsa; la fel cum se pierde energia dintr-un carbune cand este ars. Asa se determina continutul de calorii dintr-un aliment: chiar este ars pentru a masura cate calorii de caldura sunt eliberate.

Cand ardem carbuni, in combinatie cu oxigenul produce energie si CO2. Similar, corpul nostru arde alimentele- prin metabolism, mult mai lent si mai cu mila, fara flacari. Dar rezultatul final este cam acelasi: mancarea cu oxigenul produc energie si CO2. Remarcabil, cantitatea de energie pe care o luam din mancare prin metabolism este aceeasi cu cea pe care am obtine-o arzand mancarea pe foc.

Tehnicienii nutritionisti pun o cantitate cunoscuta de mancare uscata intr-o camera de otel plina cu oxigen la presiune ridicata, o introduc apoi in apa, aprind continutul prin curent electric si masoara cresterea apei in temperatura. Prin acest procedeu pot calcula numarul caloriilor eliberate: pentru fiecare kilogram de apa, fiecare crestere in temperatura cu 1 grad Celsius, inseamna ca o calorie de caldura a fost eliberata.

Dupa ce au ars orice tip de aliment, oamenii de stiinta au realizat ca fiecare gram de proteina da cam acelasi numar de calorii, indiferent de tipul de proteina, sau ce aliment a fost ars. La fel au remarcat si pentru grasimi si carbohidrati. S-a aflat proteinele si carbohidratii contin patru potentiale Calorii de energie in fiecare gram, iar grasimile contin noua Calorii pe gram.

In conculzie, in zilele noastre nu se deranjeaza nimeni sa arda alimentele pentru a afla acest lucru. Chimistii analizeaza alimentele pentru numarul de grame de proteine, grasimi si carbohidrati continut, apoi calculeaza numarul total de calorii.

PUB
Da-ne un like pe FACEBOOK