LEACURI DIN GRĂDINĂ: Prunele

Cultura prunului românesc are o tradiție îndelungată în țara noastră. Fructele sale foarte gustoase ne ajută să ne menținem atât corpul, cât și mintea sănătoase.

LEACURI DIN GRĂDINĂ: Prunele LEACURI DIN GRĂDINĂ: Prunele LEACURI DIN GRĂDINĂ: Prunele
Sanatate
PUB

Prunul (Prunus domestica) este un arbore fructifer din familia rozaceelor, care mai include și piersicile, nectarinele și migdalele. El crește în zonele de înaltă fertilitate, preferabil deluroase. Este unanim cultivat la scară comercială în Statele Unite ale Americii, în Europa, în Japonia și în China. Mai multe soiuri de prune sunt cultivate peste tot în lume, ele diferind în culoare, dimensiune și gust. În general, fiecare soi de prun are fructele de dimensiuni uniforme, iar acestea ajung la maturitate între lunile mai și septembrie.

Prunul poate fi cultivat în aproape orice grădină obișnuită și trăiește aproape 50 de ani.

Prunele sunt printre cele mai importante surse naturale de vitamine și de minerale, ele ajutând organismul în tratarea diverselor afecțiuni și în prevenirea unor boli grave.

Fructele cărnoase, de culoare albastru închis sau gălbui sunt consumate în stare proaspătă, dar își găsesc multiple întrebuințări și în industria alimentară, ele fiind folosite pentru conserve, gemuri sau sucuri. Fructele care nu au ajuns la maturitate deplină sunt uneori întrebuințate în combinație cu murăturile.

Prunele sunt o sursă importantă de vitamina C, fiecare fruct conținând 7% din aportul recomandat zilnic unei persoane. Vitamina C este un antioxidant care apără celulele de o posibilă degradare. Mecanismul prin care prunele combat anemia și previn reapariția acesteia nu este legat de conținutul ridicat de fier al acestor fructe, ci de acțiunea vitaminei C, care intervine în absorbția fierului la nivelul organelor digestive, jucând astfel un rol indirect în prevenirea și tratarea anemiei feriprive.

Prunele sunt o importantă sursă și de vitamina A, vitamina K, potasiu, magneziu, fosfor, seleniu, zinc și fibre, potrivit www.natureword.com. Prin conținutul de vitamina A, sunt recunoscute pentru faptul că susțin refacerea și creșterea oaselor. Prunele sunt bogate în potasiu, un mineral ce ține sub control tensiunea arterială și reduce riscul accidentelor vasculare cerebrale. Vitamina K din prune contribuie la funcția de coagulare a sângelui. Unele studii de specialitate au descoperit că aportul suplimentar de vitamina K reduce riscul de apariție a bolii Alzheimer.
- continuarea in pagina urmatoare -

PUB
Da-ne un like pe FACEBOOK