STUDIU - Oamenii populau deja Australia în urmă cu 65.000 de ani

Oamenii au ajuns în nordul Australiei înainte de extincția animalelor uriașe care trăiau pe acest continent, petrecută în urmă cu 65.000 de ani, devansând cu 5.000 de ani estimările anterioare ale cercetătorilor, potrivit unui studiu publicat miercuri în revista Nature, informează AFP.

STUDIU - Oamenii populau deja Australia în urmă cu 65.000 de ani STUDIU - Oamenii populau deja Australia în urmă cu 65.000 de ani STUDIU - Oamenii populau deja Australia în urmă cu 65.000 de ani
Din lume adunate
PUB

Antropologii și arheologii au păreri împărțite în ceea ce privește data sosirii primilor oameni pe continentul australian. Precedentele estimări oscilau între 60.000 și 45.000 de ani.

Însă o serie de săpături arheologice recente, coordonate de profesorul Chris Clarkson de la Universitatea Queensland, în 2015, în situl Madjedbebe din nordul Australiei au devansat cu 5.000 de ani limita maximală a estimărilor anterioare.

Arheologii au descoperit 11.000 de obiecte fasonate de oameni, inclusiv unelte din piatră tăiată, pietre de măcinat și topoare, vechi de 65.000 de ani, potrivit analizelor de datare.

"Acum putem să spunem cu certitudine că oamenii au sosit în Australia în urmă cu 65.000 de ani", a declarat pentru AFP Chris Clarkson, coautor al studiului.

Pentru echipa de arheologi, este evident că populația prezentă în acel sit era "tehnologic sofisticată". "Situl conține cel mai vechi topor montat pe un ax din lume, cele mai vechi instrumente de măcinat din Australia și elemente ascuțite din piatră, șlefuite cu finețe, ce putea fi folosite ca vârfuri de lance", a explicat profesorul Chris Clarkson.

Deși nivelul mării era pe atunci mult mai scăzut decât în prezent și deci distanța dintre insulele din Asia de Sud-Est și Australia era mai mică, "aceasta ar putea să reprezinte prima mare traversare maritimă a omenirii", a continuat același cercetător.

Rezultatele studiului implică și faptul că oamenii au ajuns pe continent înainte de extincția megafaunei australiene.

În Australia trăiau, în acea epocă, canguri de 450 de kilograme, wombați (o specie de marsupial) la fel de mari ca rinocerii, șopârle cu lungimi de opt metri, păsări la fel de înalte ca oamenii și broaște țestoase de mărimea unor automobile.

Însă peste 85% din acele mamifere, păsări și reptile au dispărut în urmă cu aproximativ 45.000 de ani, la 20.000 de ani după sosirea omului, a cărei responsabilitate pentru acea extincție este încă intens dezbătută în cercurile științifice.

PUB
Da-ne un like pe FACEBOOK