Un cizmar din Sfântu-Gheorghe face cizme în miniatură; cea mai mică are 3 centimetri

Cizmarul Jozsa Aron din Sfântu Gheorghe are o pasiune mai puțin obișnuită - creează cizme în miniatură. Cea mai mică piesă din colecția sa măsoară doar trei centimetri. Spune că a avut una și mai mică, de doi centimetri și jumătate, făcută cu tot dichisul, care pur și simplu a dispărut. Era atât de mică încât ar fi încăput într-o jumătate de coajă de nucă.

Un cizmar din Sfântu-Gheorghe face cizme în miniatură; cea mai mică are 3 centimetri Un cizmar din Sfântu-Gheorghe face cizme în miniatură; cea mai mică are 3 centimetri Un cizmar din Sfântu-Gheorghe face cizme în miniatură; cea mai mică are 3 centimetri
Curiozitati
PUB

"Am vrut să văd de ce sunt în stare, pentru că e mai greu să faci o cizmă mică decât una mare. Asta mică nu se face pe calapod", spune Jozsa Aron.

Străbunicul său a fost cizmar, dar meseria nu a învățat-o de la el, ci de la un ucenic al ucenicului strămoșului său, în școala profesională, dar mai ales din cărți foarte vechi, care i-au dezvăluit secretele acestui meșteșug.

"Orice meserie are secretele ei, dacă nu le cunoști, nu cunoști nici meseria (...) Și trebuie să îți placă ceea ce faci, să faci din inimă. Se poate trăi din meseria asta, dar trebuie lucrat mult, stat jos și lucrat (...) Pe vremuri, în fiecare sat erau doi-trei cizmari sau pantofari, că nu erau fabrici și trebuia să-ți faci încălțări la comandă. Acum fac la comandă doar cei care au nevoie, care au defecte la picior", spune Jozsa Aron.

Acesta câștigă mai mult din reparații și, uneori, mai vinde câte o pereche de cizme tradiționale secuiești, făcute din piele plisată pe glezne, la care lucrează aproape trei săptămâni.

Jozsa Aron adaugă că primii cizmari făceau cizmele pe un singur picior, iar acestea trebuiau rotite zilnic de pe unul pe altul, adică schimbat stângul cu dreptul ca să se tocească uniform.

PUB
Da-ne un like pe FACEBOOK